Het ontstaan

Zoals de meeste goede ideeën, ontstond het concept van Proeven in Groningen ook in het café. De initiatiefnemers constateerden dat er in Groningen maar weinig culinaire evenementen plaatsvonden en vonden dit een gemis. Culinair genieten moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een kleine beurs, zo vonden wij. Het idee: een culinaire markt, waar verschillende restaurants ter plekke laten zien wat zij in huis hebben. Kleine hapjes en lekkere drankjes voor een schappelijke prijs.

Dus werd in 2008 een stichting opgericht en een bestuur van vrijwilligers gevormd. De zoektocht naar sponsors voor het evenement verliep zeer spoedig en nog geen drie maanden na de memorabele avond in het café was duidelijk dat het evenement op voldoende draagkracht kon rekenen. De financiering was rond.

Door het unieke concept en de inzet van vele vrijwilligers en sponsors, kon Proeven in Groningen de eigen bijdrage van de deelnemende restaurants zeer laag houden. Het gevolg hiervan was dat vrijwel iedereen die wij benaderden om mee te doen, zeer positief reageerde. Overal werd Proeven in Groningen met open armen ontvangen: een unieke ervaring. In 2010 is ook het achterplein van de Harmonie in gebruik genomen, waardoor een ruimere opzet is ontstaan.

Proeven in Groningen, hét culinaire evenement van Noord-Nederland, beleeft alweer zijn tiende editie. En we hebben alle reden om te verwachten dat die nóg succesvoller zal zijn dan de edities ervoor. Dank aan allen! Proeven in Groningen. Vele vrijwilligers helpen elk jaar mee bij de organisatie van Proeven in Groningen.Wij danken hen hartelijk voor hun inzet en tomeloze enthousiasme.

Een bevlogenheid die we terugzien bij de deelnemende restaurants. Ook een warm woord van dank voor onze sponsors, de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit. Fijn dat we elk jaar weer mogen rekenen op jullie steun en gastvrijheid! En natuurlijk zou Proeven in Groningen niet bestaan zonder de belangstellenden, die in groten getale en vol verwachtig op het evenement in de binnenstad afkomen.

We gaan de verwachtingen waarmaken, en er met z'n allen weer een prachtig, aangenaam festijn van maken!

Eet, drink en wees vrolijk!

Namens het bestuur en de organisatie van Proeven in Groningen, Martin Arends, Jaap Lindeman, Willem Jan Flokstra, Janet ten Broeke en Ben Warner.